LOGIN

"Nu tremur la cutremur"

Optzeci la sută dintre adulţii din România nu ştiu cum să reacţioneze în caz de cutremur şi mulţi ar lua decizii care le-ar putea fi fatale sau ar încetini intervenţia salvatorilor, arată un studiu prezentat astăzi de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. IGSU a lansat astăzi campania de prevenţie „Nu tremur la cutremur".
 
Specialiştii au conchis că tinerii cu vârste între 18 şi 35 de ani, care nu au trăit experienţa unui cutremur de nivelul celui din 1977, „cu cât ştiu mai puţin, cu atât cred că sunt mai bine informaţi".
Spre exemplu, cei mai mulţi nu şi-au pus niciodată problema să stabilească cu membrii familiei un loc de întâlnire, în condiţiile în care telefonia mobilă nu ar funcţiona o perioadă, relatează mediafax.ro.
IGSU a lansat astăzi o campanie preventivă intitulată „Nu tremur la cutremur", pentru conştientizarea de către populaţie a riscurilor pe care le implică un seism puternic. Campania include și popularizarea unor reguli care ar trebui să fie respectate într-o astfel de situaţie, în aşa fel încât oamenii să-şi sporească şansele de supravieţuire.
 
În acest sens a fost realizat şi site-ul www.nutremurlacutremur.ro.
În cadrul campaniei, prin intermediul televiziunilor şi al mediului online, vor fi difuzate şapte spoturi cu scenarii diferite, din care cetăţenii află ce trebuie să facă în cazul în care cutremurul îi surpride într-un apartament de bloc, într-un supermarket, la serviciu, pe stradă etc.
 
Ce facem dacă ne prinde cutremurul acasă:
 
 
 
Ce facem dacă ne prinde cutremurul pe stradă:
 
 
 
 
Ce facem dacă ne prinde cutremurul la școală:
 
 
 
 
 
Ce facem dacă ne prinde cutremurul într-un centru comercial:
 
 
 
 
 
Pregătirea pentru cutremur:
 
 
 
 
Ce facem dacă ne prinde cutremurul la serviciu:
 
 
 
 
 
Reguli generale de comportament la cutremur:
 
 
 
 

 

Din aceste spoturi, cetăţenii află că, în cazul unui seism, nu trebuie să plece pe scări sau să ia liftul, ci să se adăpostească sub un corp de mobilier rezistent sau sub tocul uşii. În acelaşi timp, dacă la momentul producerii cutremurului sunt pe stradă, trebuie să se îndepărteze de clădiri, de pe care se pot prăbuşi cărămizi, bucăţi de tencuială, coşuri de fum, geamuri, ghivece de flori etc.
 
„Populaţia trebuie să aibă încredere în ceea ce i se comunică oficial şi nu în anunţuri făcute de aşa-zişi specialişti. Această campanie de conştientizare a fost făcută cu sprijinul mai multor parteneri care au muncit pe bază de vountariat, astfel că preţul nu a depăşit 3.000 de euro", a spus Arafat.
 
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), în caz de cutremur, Bucureştiul este cel mai vulnerabil, în special clădirile construite înainte de 1940, care au rezistat cutremurelor din 1977 şi 1993. Cel mai expus este însă centrul vechi al Capitalei, unde multe imobile se află într-o stare de degradare avansată.
mediafax.ro/greatnews.ro
 

          Sfântu Gheorghe

 

 

 

 

 rezkakas-logo

    logo kingwash

logo mida

 

logo panzio

 

metabond logo

 

logo titi

 

      Întorsura Buzăului

 

logo acc

 

taxi victor tohonean

 

 

casa bradet

 

         Târgu Secuiesc

 

logo driveing zone

 

             Baraolt 

 

S.C. JENICO S.R.L.

   SERVICE AUTO

 

    PÉTER LÁSZLÓ II

     MAGAZIN PIESE

             AUTO

 

DEÁK F. ATTILA PFA

    SERVICE AUTO

 

 

mondial assistance logo rollover  omniasig rollover 37409 AllianzTiriac Logo rollover abc-asigurari-reasigurari rollover asirom rollover astra asigurari rollover carpatica rollover
gothaer rollover Groupama rollover logo euroins rollover UNIQA  negativ cmyk rollover credit europe asigurari rollover generali rollover city insurance rollover