LOGIN

Firmele de asigurare fug de poliţa obligatorie care îți poate salva vacanţa

Asigurarea turiștilor în cazul insolvabilității agențiilor de turism, obligatorie prin lege, poate face diferența între o vacanță liniștită și o cheltuială inutilă. Problema este însă că falimentele înregistrate în ultimii ani pe piața turismului, soldate cu o creștere a daunelor achitate de asigurători, i-au determinat pe aceștia din urmă să privească mai circumspect agențiile de turism care le calcă pragul.
 
Toate agențiile de turism care activează în România sunt obligate să încheie o poliță de asigurare care s acopere riscul intrării în insovență sau în faliment. Polița, care funcționează ca un fel de "RCA pentru turiști" garantează acestora din urmă că vor fi despăgubiți în situația în care agenția de turism cu care lucrează ajunge să nu își mai poată îndeplini obligațiile. Asigurarea își produce efectele doar dacă societatea emitentă este sesizată de turiștii păgubiți. Multă vreme, turiștii români nu au cunoscut acest produs motiv pentru care vânzarea lui era o afacere avantajoasă pentru asigurători. O data însă cu populariarea poliței au început să crească substantial și daunele plătite de asigurători. Este și motivul pentru care unele companii au și renunțat să mai vândă acest produs.
 
"În general, este nevoie de timp pentru ca un client să înțeleagă modalitatea în care funcționează o poliță de asigurare. Este și cazul asigurărilor de răspundere profesională care, deși sunt obligatorii în anumite zone, au fost mai puțin înțelese. În timp, beneficiarii au învățat însă să folosească aceste instrumente, au învățat să ceară plata despăgubirilor. Se vede, de exemplu, în cazul polițelor pentru agențiile de turism unde, în ultimii ani, daunele plătite au crescut substantial și chiar au determinat multe societăți de asigurare să renunțe la acest produs.", spune Bogdan Andriescu, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări, asociația reprezentantivă a brokerilor.
 
Chiar și firmele de asigurare care mai au încă în portofoliu asigurarea pentru turiști au decis să-și schimbe strategiile. După falimentele răsunătoare care au marcat anii 2013 și 2014, firmele de asigurare analizează mult mai atent solicitanții de polite. " Asigurătorii nu mai vând produse standardizate. Costul asigurării, prima anuală adică, este stabilit în funcție de riscurile la care este expusă fiecare agenție în parte. Cu cât este mai puțin stabilă agenția, cu atât costul asigurării este mai mare", ne-au spus reprezentanții patronatului agențiilor de turism(ANAT).
 
Cum funcționează asigurarea pentru turiști
 
Asigurarea turiştilor în cazul insolvabilităţii agenţiei de turism, cum este ea denumită, prevede o limita minimă de răspundere de 50.000 USD, pentru tour-operatori şi de 10.000 pentru revânzători.

Odată ajunşi la destinaţie, dar cu pachetele turistice neachitate, păgubiţii se pot adresa companiei de asigurări a agenţiei de turism, respectând anumite condiţii prevăzute în Ordinul 235/2001 al Ministerului Turismului. Spre exemplu, în cazul în care agenţia de turism nu efectuează repatrierea turistului, acesta din urmă trebuie să anunţe imediat asigurătorul prin telefon, fax sau e-mail. În această situaţie, asigurătorul nu are, totuşi, obligaţia de a achita imediat contravaloarea cheltuielilor de repatriere, ci de a rambursa contravaloarea acestora, dovedite prin documente justificative după întoarcerea turistului în România, în condiţiile respectivei poliţe de asigurare. Legislaţia în vigoare obligă agenţiile de turism să furnizeze informaţiile despre poliţa de asigurare pe site-ul propriu, dar să o menţioneze şi în contractul încheiat cu turistul.
 

          Sfântu Gheorghe

 

 

 

 

 rezkakas-logo

    logo kingwash

logo mida

 

logo panzio

 

metabond logo

 

logo titi

 

      Întorsura Buzăului

 

logo acc

 

taxi victor tohonean

 

 

casa bradet

 

         Târgu Secuiesc

 

logo driveing zone

 

             Baraolt 

 

S.C. JENICO S.R.L.

   SERVICE AUTO

 

    PÉTER LÁSZLÓ II

     MAGAZIN PIESE

             AUTO

 

DEÁK F. ATTILA PFA

    SERVICE AUTO

 

 

mondial assistance logo rollover  omniasig rollover 37409 AllianzTiriac Logo rollover abc-asigurari-reasigurari rollover asirom rollover astra asigurari rollover carpatica rollover
gothaer rollover Groupama rollover logo euroins rollover UNIQA  negativ cmyk rollover credit europe asigurari rollover generali rollover city insurance rollover