LOGIN

Brokerii de asigurări se opun înfiinţării Corpului Experţilor Auto

UNSICAR solicită Parlamentului respingerea proiectului de înfiinţare CEETAR. Intermediarii spun că poliţele RCA şi Casco se vor scumpi, pentru că experţii auto vor avea libertatea de a negocia onorariul perceput pentru evaluarea şi constatarea daunelor.
Brokerii de asigurări cer Parlamentului să respingă proiectul privind înfiinţarea şi funcţionarea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici Auto (CEETAR), argumentând că libertatea conferită acestora prin proiect de a-şi negocia onorariul pentru evaluarea şi constatarea daunelor va majora semnificativ tarifele poliţelor RCA şi CASCO.
 
„Odată aprobat, proiectul de lege va permite accesul CEETAR la o piaţă de aproximativ 700 mili­oane euro, valoare estimată pentru despăgubirile din zona auto – RCA şi Casco -, în 2014. Consumatorul produselor de asigurări auto va resimţi o creştere a tarifelor pentru poliţele RCA şi Casco, întrucât asigurătorii vor trebui să facă faţă unor costuri suplimentare şi semnificativ mai mari cu evaluarea şi constatarea daunelor, având în vedere că membrii CEETAR vor avea libertatea să îşi negocieze liber onora­riul, aşa cum se arată în art. 27 paragraful (2) al proiectului de lege", a argumentat ieri Uniunea Naţională a Intermediarilor şi Consultanţilor în Asigurări din România (UNSICAR), cerând Parlamentului să respingă proiectul de înfiinţare a CEETAR, care se află în dezbaterea Comisiilor din Camera Deputaţilor.
 
Se creează o piaţă de monopol
 
Proiectul de înfiinţare şi funcţionare a CEETAR prevede eliminarea activităţii de evaluare şi constatare a daunelor auto din piaţa de asigurări, deşi aceasta reprezintă, împreună cu plata efectivă a daunelor, esenţa industriei de asigurări.
 
„O astfel de prevedere ar conduce la crearea unei pieţe de monopol, care va avea efecte puternic negative asupra consumatorilor şi asupra pieţei de asigurări", consideră UNSICAR.
 
Potrivit proiectului, CEETAR ar urma să fie o asociaţie privată, fără a fi menţionaţi membrii fondatori ai acestei organizaţii, ceea ce înseamnă, potrivit brokeri­lor, că nu s-ar supune legilor care guvernează piaţa de asigurări şi nu ar putea fi controlată, supravegheată şi reglementată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF.
 
„Având în vedere că activitatea de despăgubire a clienţilor brokerilor şi companiilor de asigurare, cu toate etapele acesteia, este una proprie industriei de asigurări în orice piaţă din lume, CEETAR ar funcţiona în afara regulilor care guvernează piaţa de asigurări", se arată în documentul remis presei.
 
Cotizaţiile experţilor se vor regăsi în costul poliţelor
 
Potrivit acestui proiect de lege, CEETAR va atesta, legiti­miza şi va pregăti profesional evaluatorii (deşi există deja companii de regularizări de daune în piaţa de asigurări, companii care sunt membre UNSICAR), care nu vor avea voie să funcţioneze în afara acestei asociaţii şi care vor fi obligaţi să plătească o serie de taxe (art. 9, paragraf (1) din proiectul de lege): taxe de înscriere în asociaţie, taxă de autorizare, de pregătire/testare periodică, cotizaţii anuale, procent stabilit de conducerea CEETAR pe categorii de experţi tehnici auto şi, pentru evaluatori, din tariful încasat.
 
„Toate aceste taxe se vor regăsi într-un cost mai mare al serviciilor oferite clienţilor, care vor urma să fie suportate de industria de asi­gurări, care, la rândul ei, va fi obligată să crească tarifele pentru poliţele auto pentru a-şi acoperi cheltuielile suplimentare. Practic, se va crea un cerc vicios, care va conduce la o creştere a tarifelor asigurărilor auto, la o îngreunare şi birocratizare a procesului de des­păgubire, care vor adânci nemulţumirile consumatorilor faţă de piaţa de asigurări", a informat ieri UNSICAR.
 
curierulnational.ro

          Sfântu Gheorghe

 

 

 

 

 rezkakas-logo

    logo kingwash

logo mida

 

logo panzio

 

metabond logo

 

logo titi

 

      Întorsura Buzăului

 

logo acc

 

taxi victor tohonean

 

 

casa bradet

 

         Târgu Secuiesc

 

logo driveing zone

 

             Baraolt 

 

S.C. JENICO S.R.L.

   SERVICE AUTO

 

    PÉTER LÁSZLÓ II

     MAGAZIN PIESE

             AUTO

 

DEÁK F. ATTILA PFA

    SERVICE AUTO

 

 

mondial assistance logo rollover  omniasig rollover 37409 AllianzTiriac Logo rollover abc-asigurari-reasigurari rollover asirom rollover astra asigurari rollover carpatica rollover
gothaer rollover Groupama rollover logo euroins rollover UNIQA  negativ cmyk rollover credit europe asigurari rollover generali rollover city insurance rollover