LOGIN

Ce faci în caz de daună?

 

 

În cazul accidentelor fară vătămări de persoane şi fără victime, paşii de urmat sunt (de preferat în acestă ordine):

1. suna-ţi agentul/ brokerul, descrieţii situaţia (dauna) şi întrebaţi-l ce sa faceţi;

2. păstrează-ţi calmul şi evită să te cerţi cu celelalte persoane implicate;

3. eliberează drumul (mută maşina în afara sau pe marginea carosabilului);

4. notează numele celorlalte persoane implicate (şi eventual al martorilor, dacă situaţia o cere), numerele de înmatriculare ale maşinilor implicate, detalii sumare despre alte auto implicate (marcă, culoare), adresa unde s-a produs/ constatat daună (piaţa, strada şi nr. imobilului în dreptul căruia s-a petrecut evenimentul, drumul şi km în cazul drumurilor din afara localităţilor);

5. prezintă-te imediat (cât mai repede posibil) la secţia de poliţie în raza căreia s-a produs evenimentul:
- pentru cazurile de avarii, la secţia de poliţie accidente usoare a municipiului sau sectorului (unde o astfel de secţie există) sau la sectia de poliţie normală pentru localităţile mai mici;
- pentru cazurile de furt, la secţia de poliţie normala, indiferent de tipul localităţii.

6. asigură-ţi paza maşinii şi transportul ei în service (dacă e cazul). Nu uita să ceri factura fiscală sau bonul fiscal ştampilat (multe asigurari casco despăgubesc aceste cheltuieli).

 

Este bine să ai la tine: cartea de identitate (original), permisul de conducere (original), talonul maşinii (original + copie), asigurarea RCA (original + copie), asigurarea casco (doar copie), chitanta pt Rovinieta (original).

 

Nu te speria de politişti, dar nici nu te certa cu ei! Prevederea referitoare la prezentarea imediată la poliţie este înscrisă în lege şi nerespectarea ei se sancţionează cu puncte, amendă şi suspendarea permisului pentru 30 zile. Majoritatea poliţiştilor te vor sancţiona exemplar dacă faci scandal în secţia de poliţie, aşa că pastează-ti calmul şi vei putea scapa mai usor.

 

Ce acte trebuie să primeşti de la poliţie:

- în caz de accident în trafic sau static, dar cu autor cunoscut: un exemplar din procesul verbal; plus, în caz că eşti nevinovat: copie după asigurarea şi talonul auto vinovat.
- în caz de avarie constatată în parcare sau cu autor necunoscut: autorizaţie de reparaţie şi anexa 2 (o scrisoare către asigurator); anexa 2 poate lipsi, dacă poliţistul scrie conţinutul ei pe verso-ul autorizaţiei de reparaţie şi stampilează şi pe verso.
- în caz de furt solicitaţi un număr de înregistrare care să indice înregistrarea plângerii tale. Este foarte utilă pentru a demonstra asiguratorului că ai efectuat demersurile necesare pentru prinderea faptaşului şi eventuala recuperare a pagubelor.
Cere să se inscrie atent toate daunele constatate pe auto (cele care se vad).

 

Prezintă-te cât mai repede posibil la departamentul constatări al asiguratorului sau, dacă nu este posibil, ia legătura cu asiguratorul (telefon/ fax/ email). Termenul limită este prevăzut în poliţă: 24/ 48/ 72 ore de la eveniment. Atenţie! În cazul depăşirii acestui termen, asiguratorul poate refuza despăgubirea.

 

Este bine să ai la tine: cartea de identitate (original), permisul de conducere (original), talonul maşinii (original), cartea de identitate a maşinii (cel putin copie), asigurarea RCA (original), asigurarea casco (original, împreună cu dovezile de plata a ratelor), actele obtinute de la poliţie (original), delegaţie de la firma proprietară a maşinii (pentru masinile de firmă) sau împuternicire notarială de la proprietarul persoana fizică. La asigurator trebuie să se prezinte şoferul auto asigurat casco ce a fost implicat în eveniment, însotit de proprietar (sau cu delegaţie/ împuternicire)

 

Ce trebuie să primeşti de la asigurator:

- deviz constatator în care se înscriu componentele de reparat/ înlocuit, parafa şi semnatura agentului constatator, lista service-urilor agreate.

- mergi la un service auto (preferabil, unul dintre cele agreate) pentru a programa reparaţia auto.

- complează dosarul de despăgubire cu documentele solicitate de asigurator

- recuperează -ţi autoturismul reparat

- dacă este cazul, recuperează-ti banii de la asigurator

 

În caz de furt parţial, despăgubirea se va putea face doar după ce primeşti de la poliţie o scrisoare în care se indică negăsirea făptaşilor (scrisoarea se primeşte în termen de aprox 2 - 5 săptămâni de la depunerea plângerii)

 

Când e daună totală ce e de facut?

 

Dauna totală este atunci când maşina nu mai poate fi reparată (în condiţiile de securitate specificate de producător, acest lucru se stabileşte pe baza de expertiză tehnică autorizată) sau când reparaţia costă mai mult decât (suma asigurată - franşiza aplicabilă)

 

Dauna totală este stabilită şi hotarâtă de către asigurator, în baza documentaţiei la dosar. Duci masina în service-ul autorizat, aceştia evaluează tehnic epava (ceea ce a mai ramas din maşina) şi va oferi unul din cele 2 răspunsuri posibile:
- epava nu poate fi reparată, răspuns însotit de memoriu tehnic semnat şi stampilat.
- epava poate fi reparată, răspuns însotit de deviz provizoriu de reparaţie, semnat şi stampilat.

 

În caz de daună totală, asiguratorul este obligat să plătească o sumă obţinută prin scaderea din SA a:
- franşizei, dacă există;
- valoarea ratelor rămase de achitat;
- valoarea epavei.

 

Majoritatea asiguratorilor îţi vor propune ei o sumă pentru epava (de regula 15 - 30% din SA). Ceea ce trebuie să şti este ca NU eşti obligat să accepţi propunerea lor. Fă acest lucru doar dacă îţi convine suma propusă.

 

În cazul în care refuzi propunerea asiguratorului:
- poţi negocia cu el această valoare, sau ai obligaţia să cauţi să valorifici cât mai bine epava. Aceasta înseamnă că vei cere oferte de la 2-3 cimitire de maşini pentru preluarea epavei, vei cere ofertă de la Remat (fier vechi), vei da anunt în ziar şi vei nota ofertele primite într-un termen rezonabil (2-4 săptămâni). Cu toate aceste valori, te vei adresa asiguratorului si îi vei da acestuia posibilitatea să aleagă. Dacă acesta refuză oficial oricare dintre ofertele primite de la tine şi nu negociază cu tine valoarea epavei, valorifică epava la cel mai bun preţ oferit şi cere asiguratorului să îţi despăgubească diferenţa până la SA. Asiguratorii stiu că în instanţă, într-un astfel de caz vor pierde în 95% din cazuri. Statistic vorbind, se ajunge în instanta în mai putin de 0,2% din cazurile de dauna totală.

în cele mai multe cazuri, agentii constatatori ai asiguratorului vă vor indica o persoana căreia să-i vinzi epava şi îţi va indica şi preţul tranzacţiei. După efectuarea tranzacţiei, asiguratorul va plăti suma rezultată din calculul prezentat mai sus.

 

Ce ai de făcut în caz de furt total?

 

Anunţă în cel mai scurt timp posibil unitatea de poliţie în raza căreia ai constatat dispariţia autoturismului

 

Depune plângere şi cere numar de înregistrare al cererii. NU scrie declaraţia la dictarea poliţistului, scrie cu cuvintele tale, cât mai detaliat, faptele aşa cum s-au întâmplat şi cum le-ai constatat. NU pleca din unitatea de poliţie fără acest număr de înregistrare.

 

Anunţă în cel mai scurt timp posibil asiguratorul. Foloseşte în acest sens fax, e-mail, mesaj pe robot telefonic, orice metodă este utilă şi necesară.

 

Asigură-te că deţii în original: toate cheile maşinii, toate telecomenzile alarmei, cartea de identitate a maşinii.

 

La asigurator se va prezenta proprietarul maşinii furate, un împuternicit al acestuia sau delegatul firmei (după caz).

 

După cca. 2 luni de la eveniment, societatea de asigurări îţi transmite (prin intermediul dvs.) o solicitare oficială de informare din partea poliţiei privind situaţia dosarului de investigaţie.

 

După cca. 3 luni de la eveniment, poliţia va emite un raspuns oficial că dosarul nu este rezolvat (evident, doar dacă nu s-a întâmplat contrariul) şi faptaşul nu a fost identificat, raspuns care va ajunge tot prin grija ta la asigurator.

 

Asiguratorul va plăti suma rezultată din scăderea din SA a franşizei aplicabile şi a ratelor rămase de achitat în poliţa.

          Sfântu Gheorghe

 

 

 

 

 rezkakas-logo

    logo kingwash

logo mida

 

logo panzio

 

metabond logo

 

logo titi

 

      Întorsura Buzăului

 

logo acc

 

taxi victor tohonean

 

 

casa bradet

 

         Târgu Secuiesc

 

logo driveing zone

 

             Baraolt 

 

S.C. JENICO S.R.L.

   SERVICE AUTO

 

    PÉTER LÁSZLÓ II

     MAGAZIN PIESE

             AUTO

 

DEÁK F. ATTILA PFA

    SERVICE AUTO

 

 

mondial assistance logo rollover  omniasig rollover 37409 AllianzTiriac Logo rollover abc-asigurari-reasigurari rollover asirom rollover astra asigurari rollover carpatica rollover
gothaer rollover Groupama rollover logo euroins rollover UNIQA  negativ cmyk rollover credit europe asigurari rollover generali rollover city insurance rollover